събота, 19 декември 2015 г.

Какао преди Коледа


Коледа наближава и това се усеща и по предаванията на френската телевизия, France2. Какао-то беше основната тема при последното предаване, в четвъртак. Представиха местен инженер и агроном Бело, работи за швейцарска фирма, който отвори врата на плантация, но не като на другите. В този случай „какао мерцедес” заменя традиционното какао. Тази класификация се дължи на селяните от Кот д Авоар, както немските коли са най-бързи за тези селяни. Продукцията е готова за 18 месеца, докато традиционно се работи 3 години. В Западна Африка плантации често са застарели, а производителите нямат пари да дадат за по-младите растения. „Има още една цел. Това е ангажимента на НЕСТЛЕ да разпространи 12 милиона растения за 10 години”, изтъква инженерът. Във всеки случай ми прави впечатление, че в България шоколад „Милка” го свързвам с шир потребата. Какао има мизерно количество в „Милка” продукцията. От малкото какао продукция в България ми харесва швейцарския „Линд”. В моловете в България се предлага френски шоколад, но за бройка струва 90 стотинки. Във Виена в известната сладкарница "Демел" предлага кутии бонбони - най-евтините струват
30 евро. Струва си!

петък, 11 декември 2015 г.

ЖЕНИТЕ В САУДИТСКА АРАБИЯ


Жените в Саудитска Арабия никога не са гласували. На практика те нямат право да си отворят лична банкова сметка. Не могат да шофират кола, нито да пътешестват сами, а задължително трябва да бъдат с мъж от семейството. Когато ходят на лекар, задължително са придружавани с мъж от фамилията. Френска телевизионна журналистка, също пребрадена като местните жени, се среща с жени от Саудитска Арабия в ежедневието. На обществени места, например в ресторантите и в моловете - всичко е разделено, отделно мъже и жени. Една жена се качи на кола и е с присъда от 2 месеца в затвора. Някои бягат в Дубай, където е по-свободно. Алкохолът е забранен, но някои местни хора го правят вкъщи.

четвъртък, 3 декември 2015 г.

Съседна България


На 1 декември 2015. С доц. Гешев, преди да гледаме филма "Нашенци в Косово и Албания" в БАН, при етнографите. За проекта "Съседна България"