Коледа наближава и това се усеща и по предаванията на френската телевизия, France2. Какао-то беше основната тема при последното предаване, в четвъртак. Представиха местен инженер и агроном Бело, работи за швейцарска фирма, който отвори врата на плантация, но не като на другите. В този случай „какао мерцедес” заменя традиционното какао. Тази класификация се дължи на селяните от Кот д Авоар, както немските коли са най-бързи за тези селяни. Продукцията е готова за 18 месеца, докато традиционно се работи 3 години.
В Западна Африка плантации често са застарели, а производителите нямат пари да дадат за по-младите растения. „Има още една цел. Това е ангажимента на НЕСТЛЕ да разпространи 12 милиона растения за 10 години”, изтъква инженерът.
Във всеки случай ми прави впечатление, че в България шоколад „Милка” го свързвам с шир потребата. Какао има мизерно количество в „Милка” продукцията. От малкото какао продукция в България ми харесва швейцарския „Линд”. В моловете в България се предлага френски шоколад, но за бройка струва 90 стотинки. Във Виена в известната сладкарница "Демел" предлага кутии бонбони - най-евтините струват
30 евро. Струва си!
Няма коментари:
Публикуване на коментар