четвъртък, 13 октомври 2011 г.

ПРЕДСТАВЯНЕ НА ПРОЕКТА В СТОЛИЧНА БИБЛИОТЕКА














На 12 октомври се разходихме по пътя на турското кафе в България и на Балканите. Нашият малък проект "Да пием турско кафе" предизвика дебата и по медиите, доста хора изпратиха по мейла отзиви за идеята да направим проучване на тази традиция от Османско време. В Столична библиотека дойдоха над 50 души, приятели и почитатели на темата за турското кафе, а също и участника в проекта, подкрепен с конкурс на Фондация "Работилница за граждански инициативи".
Арх. Миломир Богданов с присъщия си артистичен дух направи коментар за архитектурата на Балканите и толерантността на нас, българите. Започна горещ дебат, да си призная, върнах се назад в годините, когато в България се дебатираше от умни хора.
От снимките, които споделям, се виждат интелигентни лица на българи, такива си спомням, че имаше в началото на демократичните промени. Днес повечето хора от митингите на СДС не са в България, уморени от посткомунистическата помия те мигрираха и с тях контактуваме изключително по интернет.
Изследователката Илона Томова сподели, че когато е прочела он-лайн брошурата е усетила положителна енергия, топлина. Това е защото събрахме енергията на много хора, намерихме нови приятелства. Без нашите приятели този проект нямаше как да бъде направен, това са: д-р Розалин Хаджиев от Златоград, Нихал Йозерган - Хела, Мехмед Азиз, фотографът на Лудогорието, Несрин Дурмушева, нашата приятелка от Ардино, Силва и Реджеп от Гьоврен, Мария Кардамова от Балчик, Борис Вангелов - човекът на ВМРО в Търново.
Без Таня Казанджиева като модератор нямаше как нашият дебат хем да е динамичен, хем някой да канализира енергията на хората, които искаха да споделят своите мнения. Благодарност на Сия Джанева, която винаги е на точното място! Комитата се включи също по интернет. Тюрколожката Донка Димитрова също беше включена в организацията. Този път й се размина да гледа на кафе, но в най-скоро време ще я "нападнем". Феня Декало, наша колежка и приятелка, кореспондент на БНР в Израел, беше пратила сестра си. Networking! Проектът в по-голямата си част беше осъществен по социалните мрежи, блогове, фейс бук, ю тюб (без Комитата нямаше да звучи родопската песен "Сая сам вечер сам самичка", която отприщи емоциите).
Радвам се, че нашето сдружение "Балкански форум" се пребори на конкурса от фонд "Толерантност" и да получи подкрепата за проучване по пътя на турското кафе. Проектът беше съвместно с турската читалня на Столичната библиотека, в отдела по интеркултурно сътрудничество Валя Личева е "нашият човек". Благой Рагин, председател на Асоциацията на хотелиерите и ресторантьорите, погледна на темата за толерантността от гладна точка на бизнесмена. За него турското кафе е туристически продукт, така "Пътят на виното", който може да се предложи на пазара. Готови сме да предложим идеята пред авторитетната асоциация, за да не станем като повечето българи на ниво лозунги и мераци.
Проектът беше отразен от много медии - БНР, репортаж по телевизия "7 дни", който ще бъде излъчен през уикенда, интернет-медии ,Булфото, сайта "Либерален преглед", "Инфотуризъм". Журналистка от телевизия "СКАТ" подробно ме разпита кой има интерес от такова нещо, кой дава парите и нещо за националния интерес. Всички подробности за самия проект и процедурата за кандидатстване са в интернет, в проектите е нужно много писане и постоянство.
Показахме "филджаните", скъп подарък от ДЖеват от село Белинци, Лудогорието, книгите, които ни подари бизнесмен, дистрибутор на турското кафе "Мехмет Ефенди" след интервю по телефона. "Нещата от живота" са книги с афоризми, който той издава - 4 броя в различен цвят.
"Ще има ли кафе?" попитаха няколко души в края на този динамичен час представяне. Да си призная след самото "мероприятие" със Сия Джанева, Таня Казанджиева и Мария Пеева(известен албанолог от БНР) отидохме и пихме по една бира и говорихме и за продължението на проекта с истинско турско кафе.

Няма коментари:

Публикуване на коментар