четвъртък, 6 октомври 2011 г.

ТОЛЕРАНТНОСТ ПО ПЪТЯ НА КАФЕТО


Покана за представяне на проекта в Столична библиотека


Заповядайте на представяне на проекта „Да пием турско кафе” с дебат за толерантността към „другия” и „различния” на 12 октомври (сряда) от 18,30 до 19,30 часа в Столична Библиотека, зала „Вяра” (София, площад „Славейков”4).

„Да пием турско кафе” е изследване на традицията от Османско време за приготвяне на кафе на джезве в няколко региона на съвременна България. Проектът, осъществен от Журналистическо сдружение „Балкански форум”, представя географията на турско кафе в ежедневието на българите, независимо от етнос и религия и превръщането му в туристическа атракция.
В он-лайн брошурата „Да пием турско кафе" има истории и фотографии от различни краища, намерени и заснети в хода на теренни изследвания през лятото на 2011. Проучването показва, че в смесените райони, където живеят турци и мюсюлмани, в Исперих и Разград, в Кърджали и в Шумен, турското кафе е изчезнало от заведенията, а се пие само по къщите. В Балчик тази традиция също отмира. Глобализацията е накарала турците и мюсюлманите в Родопите също да предпочитат да пият кафе еспресо в местните заведения. По-възрастните си го правят вкъщи. В туристическите центрове като Златоград, Велико Търново, Етъра кафето на джезве е станало туристическа атракция. На някои места то мимикрира като „кафе на пясък” или „гръцко кафе”.
Историите в брошурата „Да пием турско кафе” показват начина, по който вековната традиция на турското кафе присъства в ежедневието на много българи, независимо от техния етнос, култура и религия.
Проектът „Да пием турско кафе” е опит за създаване на платформа за възпитание на толерантно поведение и преодоляване на предразсъдъците към „другия” и „различния” в България.
Брошурата се разпространява в социалните мрежи, блогове и интернет платформи, сред неправителствени организации, туристически оператори, хотелиери, местни общини, партньори на сдружението в смесени райони.
В изследването участват членове на сдружението „Балкански форум” и журналисти от балканската мрежа на тази неправителствена организация, както и журналисти, активисти от неправителствения сектор, български учители, активисти от Турция и Република Македония. Пътуването в Лудогорието е осъществено по време на Рамазана през август 2011.
Брошурата е създадена с текстове, фотографии и логистичната помощ на: Таня Мангалакова (София), Динко Драганов (София), Нихал Йозерган (Бурса), Силва Башова (Гьоврен), Шериф Айрадиноски (Подгорци, Струга), д-р Розалин Хаджиев (Златоград), Мехмед Азиз (Исперих), Мария Кардамова (Балчик), Сия Джанева (София), Несрин Дурмушева (София), Таня Казанджиева (София).
Проектът „Да пием турско кафе”, проучванията и он-лайн брошурата станаха възможни благодарение на помощта на Фондация „Работилница за граждански инициативи” по фонд „Толерантност” с финансовата подкрепа на Тръст за гражданско общество в Централна и Източна Европа.

Журналистическо сдружение „Балкански форум”
www.balkanite.info


Може да изтеглите брошурата от следния линк в Интернет
http://dox.bg/files/dw?a=2ea707bf88

Няма коментари:

Публикуване на коментар