неделя, 15 май 2011 г.

Съботно: От бунището до Нощта на музеите














Тази събота следобед настана трескаво прескачане, а по някое време нощес и препускане от събитие на събитие. Половин час преди края се включих във второто издание на "Римски съботник", почистването на Западната порта на Сердика, която се намира на пъпа на София, между Католическата катедрала и ул. "Пиротска", седалището на ВМРО. Години наред този археологически обект е използван за бунище и беше заприличал на огромен трап, където строителни фирми от близките строежи (къде законни, къде незаконни) изхвърлят отпадъци, от намерените спринцовки е видно, че наркоманите са намирали убежище.

НА БУНИЩЕТО
Сега вече дърветата са изсечени, храстите са изкоренени, но боклукът трудно може да се изрине. Към стотина ентусиасти събраха камара токсични боклуци. Имаше достатъчно ръкавици и тениски за доброволците, но да се изчистят тия Авгиеви обори ще трябват още много такива съботници.
Организаторите разказаха, че по обяд са се мярнали да отчетат дейност главният архитект на София и заместник-министър на културата. Ако към инициативата се включи и общината, столичани може и да разберат, че до ЦУМ и "Булбанк" има ценни археологически находки. Ако се консервират останките, мястото, което в момента представлява дупка и бунище, може да стане арт-кафене.
В края организаторите направиха и своеобразна изложба на странни вещи в бунището. Снимах рекламен бял чадър на БГА "Балкан" - несъществуващ вече български въздушен национален превозвач. Приватизаторът помня се казваше ГАД Зееви. Трябва да си наистина доста заблуден, за да дадеш националната авиокомпания в ръчичките на бизнесмен, който се казва...Гад?!
Не люпя семки на улицата, не хвърлям пластмасови отпадъци, така съм научила и моята дъщеря, но все пак събрах един голям чувал с боклук. Ако само се оплакваме, нещата ще си остават все същите. Снимах организаторите от фондация "Потомци" и, разбира се, археоложката Ивелина Кючукова, която живее между Париж, София и Шумен и не само е пълна с идеи за културен и селски туризъм, но ги и прави.


МИНУТА Е МНОГО
С тези мисли тръгнахме да си измием ръцете в Халите, където се подготвяше тв игра "Минута е много". Стана ми приятно да видя водещия Юлиан Вучков, който ми напомни детските години.

НОЩТА НА МУЗЕИТЕ
След кафе-пауза край Народния театър започна съботната Нощ на музеите. Толкова много млади хора не съм виждала в галериите и музеите на София. Обикаляхме часове из центъра, стигнахме и до Националния исторически музей в Бояна. В Етнографския музей имаше арт-инсталация на хартии - повечето бяха неразбираеми за моя милост, но снимах обувки и рокли от хартия. Изтипосах се и моя милост на фото. В градинката до Софийската градска художествена галерия имаше хартиена улица, ателие, където децата си майсторяха шапки и всякакви красиви неща от хартия. Седнали на столове от хартия баби и дядовци кротуваха.
На Моста на влюбените се опитах да снимам пълнолунието сред репродукции на български художници и скулптори. Наоколо се целуваха любовни двойки.
Програмата на Нощта на музеите беше обявена от шест вечерта до един след полунощ, но малко след 12 часа Военно-историческият музей хлопна кепенци под носа ни.
Прекрасен съботен следобед и романтична нощ!

Няма коментари:

Публикуване на коментар