събота, 20 август 2011 г.

Сред "Бялото братство" в Рила

















„При любовта има взаимна обмяна между душите, преливане на душите”
Петър Дънов


На 19 август посрещнах лятната нова година на 2500 метра край езерото „Бъбрека” с „Бялото братство”. Танцувах паневритмия в сърцето на Рила с последователите на Учителя, както наричат модерния гуру Петър Дънов. Облечени в бяло дъновисти танцуват в четири концентрични кръга еклектичен танц, включващ движения от източни изкуства и български мотиви, стъпки от ръченица, под съпровода на цигулки и песнопения. Танцувах цял час сред стотици членове на "Бялото братство". Паневритмията завърши с медитация.
Следовниците на Дънов смятат, че на 19 август слънчевата енергия е най-силна и ги зарежда с положителни емоции. Този ден е Преображение Господне по стар стил, моментът, в който Христос се качва с трима свои ученици на планината Тавор и се преобразява. От двете му страни излизат пророците Илия и Моисей.

Да живеят моите приятели, които ми осигуриха спални чували, за да мога да отседна в лагера на дъновистите край старата хижа. Един мой приятел даже се осмели да дойде с мен. И. тръгна с един куп предразсъдъци към „белите братя”. Като видя с очите си колко позитивни и толерантни са „белите братя” и сестрите, започна да ги превъзнася и реши да се присъедини към общността.
„Без алкохол и презервативи!”, предупреди ме още по скайпа преди няколко дни моята приятелка Ваня, която пристигна от Лондон в навечерието на Лятната нова година и от летището отиде направо в лагера на „Белите братя”. Тя се качи пеша от хижа "Пионерска", докато аз използвах лифта до новата хижа. За щастие той е в хармония с вековната рилска гора. Ако направят ски-влекове и писти над височината от 2000 метра, това ще е краят на Седемте езера.
Като всички дъновисти, и Ваня е вегетарианка, храни се здравословно, предимно със сурови ядки, плодове и зеленчуци, рядко яде сирене. След паневритмията и медитацията на братската трапеза Ваня и нейните приятели обменят адреси на магазини за органична храна в англйската столица.

На пръв поглед дъновистите изглеждат леко отнесени, „като излезли от психиатриата”. Излъчват наивност, простодушие и доброта по детски, говорят съвсем тихо, почти шептят. Те са организирали перфектно лятната духовно школа, която е през целия август. Палатковият лагер и невероятно чист, няма никакви боклуци, доброволци дежурят в кухнята, където веднъж дневно се готви безплатна здравословна храна. Регистрацията на палатките е организирано в горната част на лагера, където е кухнята. Струва 10 лв. и е на доброволни начала.
Всяка сутрин стотици последователи на братството, сред които има българи от цялата страна, но така също много чужденци, руснаци, германци, англичани, французи, танцуват паневритмия в сърцето на Рила, пред някое от езерата. През деня има семинари и беседи, концерти класическа музика. Много от последователите на Дънов са цигулари. „Белите братя” са еколози на духа и тялото, които придават духовност на рилската пустиня.


Повече снимки от моята фейс бук страница
http://www.facebook.com/media/set/?set=a.10150285141168966.352042.629498965#!/media/set/?set=a.10150285141168966.352042.629498965&closeTheater=1

Няма коментари:

Публикуване на коментар