четвъртък, 7 април 2011 г.

120 АРТ МЕЧЕТА В СОФИЯ








120 шарени мечета украсяват площад „Св. Неделя” в София. С изложбата „United Buddy Bears. Изкуството за толерантност” започнаха седмиците на Германия в България. Всяко мече символизира страна членка на ООН и е рисувано от различен художник на фибростъкло, тежи 50 килограма и е високо по два метра.
Голяма атракция е мечето на Куба на художничката Нанси Торес, което пуши прочутата хаванска пура. На едната му ръчичка има надпис на испански: "Ciento por ciento cubano desde 1492 conocido en el mundo tabaco. Totalmente hech a mano” (100 % кубинска, известна от 1492 в света на тютюна. Изцяло ръчна изработка). Някои твърдят, че мулатките увиват пурите ръчно на бедрата си, но на кубинското меча пищната картина La Gloria cubana представя ръце на мулатки.

Има и мечета, които представят великите сили като клишета – американското е превърнато в Статуята на свободата, руското е украсено като матрьошка, на френското има Айфеловата кула, а пък израелското е с кипа от витраж
Мечето на Виетнам е in the mood for love с надписа на английски Who doesn’t love doesn’t live. Доста художници са оставили мейлите и сайтовете си на мечетата. Създателят на мечето на Аржентина художникът Рикардо Гомес е популяризирал името си, правейки си автопортрет в стил Гардел.
Най-пищно украсени са мечетата, представящи Африка и Близкия изток.
От балканските мечета най-сполучливо е босненското. Носията му е типична балканска, близо до българската. Сръбското мече представя пасторални мотиви, с акцент със сливово дърво. За съжаление българското мече не е разпознаваемо – на шахматни мотиви са написани стихове от български поети на кирилица, „Вятър ечи, Балкан стене...”, „Докле е младост”, „Помниш ли, помниш ли в тихия двор” и други, които нашите приятели в Европа и по света, който не познава кирилицата, няма как да разчетат.

Изложбата обикаля света от 2002 година.

Повече снимки на моята фейсбук страница

Няма коментари:

Публикуване на коментар