четвъртък, 28 април 2011 г.

М Тел Media Masters с Лаура Ескивел




Журналистическите награди на М Тел Media Masters снощи в НДК бяха арт събитие, организирано качествено и оригинално. На победителите честито! Представени бяха техните оригинални идеи в текстове и продукти за влиянието на новите технологии в нашия живот.
Сред гостите имаше две световни имена от журналистиката и литературата. Мексиканската писателка Лаура Ескивел, авторка на бестселъра от 90-те години на миналия век "Като гореща вода за шоколад", изнесе лекция за влиянието на новите технологии върху комуникацията. Да си призная не съм чела тази книга, но дамата, облечена в дълга бяла копринена рокля приличаше на гуру с приятния глас на испански език, който установих, че все още разбирам. Тя говори красиво и дълго - започна със звездите, водата, връзката ни с Космоса. В традицията на латино културата писателката разказа за баща си и за неговия телеграф, с който информацията е текла в нейното детство, когато не е имало интернет и фейс-бук, премина през новите технологии и издаването на книгите в електронен вариант. Лаура запита дали свързвайки се непрекъснато чрез новите технологии, няма опасност да се изгубим един друг или да загубим способността да се свързваме с Космоса, така както са правели древните хора. Организаторите подариха на всеки участник книгата й "Със скоростта на желанието".
Другият интересен гост беше белокосият ветеран на журналистиката на Обединеното кралство Йън Райт, един от директорите на фондация “Гардиън”, кореспондент на мощния английски всекидневник по време на войната във Виетнам и по-късно отговорен редактор.
Quality press е нещо, което в България звучи претенциозно и с малки изключения е дефицитно. Но снощи споделихме духа на quality press с комисията, която излъчи наградите, в която присъстваха доайенът на гилдията Петко Бочаров и телевизионната дама Нери Терзиева. Имаше награди за блогъри и нови медии, нещо което плахо набира сили в България, но вече е завзело територии от класическата журналистика в Америка и Западна Европа.
Добрата организация се дължи на партньорството на Центъра за развитието на медиите в България, уважавана неправителствена организация, която осъществява интересни проекти и партньорства и от дълги години прави общи проекти с фондация "Гардиън". Огнян Златев, шеф на медийния център, е човекът, който не само познава журналистите от „Гардиън”, а и той самият е познат в средите на „Гардиън”.

Европейският дух се усещаше в желанието на организатора "М Тел"да даде пари за нещо качествено и оригинално. Това се и получи и обяснението е много просто - ако с държавни пари се финансираше такъв конкурс, той щеше да е соц, с атмосферата на късна перестройка от 80-те и предварително договорени награди от няколко медийни босове. В зала 1 през соца се правеха конгресите на БКП, но в събитието снощи не се усещаше духа на мероприятията. То си беше купон. Половината от пространството беше преградено, за да се организира арт-събитието. Така се организира на Запад, където фирми измислят и най-малкия детайл на интериор, кетъринг, сценарий. Снощи имаше гала вечеря с изискано меню, описано в картичките на всяко място на масите, красиви цикламени орхидеи...
Очаквах да присъствам на нещо като партийно събрание с духа на наградите "Черноризец Храбър", а споделих арт-купон.

Няма коментари:

Публикуване на коментар