четвъртък, 14 април 2011 г.

Мариза, кралицата на Фадо





Let's pretend, we are in Lisboa, in a small taverna, започна концерта си Мариза, по сценария, по който концертира и в Royal Festival Hall през януари миналата година. Мариза е кралицата на фадо. На 11 април вечерта най-сетне успях да я чуя на живо в зала 1 на НДК. И в София тя нарочно се придържаше към атмосферата на нощния живот на Лисабон с готически привкус, на който тя държи в имиджа си. Приглушена светлина на малка таверна някъде в Лижбоа, три португалски китари и магическия глас на Мариза, певицата на фадо, смятана за наследничка на легендарната Амалия Родригеш. Това беше най-добрият концерт в София за тази година.

И в София Мариза пя с характерната си дълга черна готическа рокля, която й придава мистичен вид, и с която концертира по световните сцени. Разбира се, беше и с късата си оксиженирана коса, така както участва и във филма "Фадо" на Карлос Саура. Преди концерта помолиха да не правим снимки, за да не нарушаваме интимността на певицата. Все пак успях да открадна няколко мига. Осветлението и атмосферата я правеха нереална, като дух, видение, което може да изчезне всеки момент.

Този концерт ме накара да си припомня силната страст, която изразяват приглушено, героите на Лорка в "Bodas de sangre", също филмирано от Саура. В гласа на Мариза има и испанско (а защо не и средиземноморско) дуенде. Не съм слушала друга певица, която да пее с изключени микрофони и пак всички да я чуят в зала едно на НДК.
Мариза разказа, че е започнала да пее фадо в таверната на баща си, че не помни първата си играчка като дете, но помни първото фадо, което е изпяла на 5 години.
Притежава божествен глас и невероятна харизма. Като истинска певица на народа накара публиката да пее с нея.
Мариза е дете на връзка между културите на Португалия и Мозанбик и пее така, както чувства - жизнерадостни народни песни от Португалия, но също и тъжните фадо балади с класически мотиви на безнадежност, съдба, любов... Във "Fado Primavera" тя изпя безнадежността и сдържаната страст, които пасват на погребалната рокля, с която винаги пее.
Не бих пропуснала още един концерт на фадо кралицата, където и да пее по света!

Няма коментари:

Публикуване на коментар