събота, 29 януари 2011 г.

РЕНЕСАНС НА ВИЦОВЕТЕ И ТОТАЛНО ПОДСЛУШВАНЕ

18 месеца след управлението на ББ наблюдаваме ренесанс на политическите вицове и тотално подслушване. Признавам, че изпитвам носталгия по комунизма единствено за вицовете за Тато, клапан за изпускане на парата от създалото се социално напрежение. Днес те се върнаха, има вицове за ББ.
Не са вицове, а анекдоти! Има съществена разлика – анекдотът е по истински случай, вицът е просто една красива художествена измислица. Не минава нито един ден, без ББ да не изтърси по някой и друг бисер. Шоуто върви по всички медии и основно в интернет, в ю тюб е пълно с клипове, форумите преливат с подигравки. Подслушаните телефонни разговори, които изтекоха в интернет, между ББ, Ваньо Танов и компания отразяват духа и манталитета на протагонистите. ББ е копие на Тато в образа му на Бащицата на нацията. Затова тези подслушани разговори изглеждат автентични. По телефона се назначават кадри, помага се на „нашия човек” в бизнеса. Най-големият бисер от тези разговори е вица за новата игра „ес ем ес за милиони” – пращаш си ЕГН-то и ако ти се обади Ваньо Танов, те назначават на работа в митницата.
В страната има огромно увеличение на броя на разрешените специални разузнавателни средства през 2010 година. В отчета на Софийска градска прокуратура се отбелязва, че са поискани 1000 специални разузнавателни средства повече, отколкото през 2009 година. Ръстът в Пловдив е 70 % повече, а за Шумен – 400 %.
Ренесансът на подслушването е финансово обезпечен с нашите пари. Всички ние сме донори, защото тази година МВР получи допълнително от държавния бюджет още 100 милиона лева. Парите за здравеопазване и образование бяха драстично орязани. Отново като в „доброто старо време” един учител взема в пъти по-малко пари от един полицай. Парите, които щедро се изсипват в шапките на военни, милиционери (щели да им правят и нови униформи!), пазванти от НСО, пишман-шпиони от ДАНС, изобщо на всякакви паразитно увеличили се структури, всъщност са нашите пари.
Няма антикризисни мерки, такива каквито виждаме, чуваме и четем, че се прилагат успешно в страните от „стара Европа”. Вместо това върви долнопробна пропаганда за теория на конспирацията срещу правителството на ГЕРБ. Държавните фондове щедро се изсипват за тотален контрол на гражданите, подслушвания, някои които дори нямат съдебно разрешение. Галените деца на режима на ГЕРБ са: милиционери, военните, за които вицовете никога не са спирали, и за паразитни и непрозрачни структури като ДАНС, НСО.
Психозата с подслушването започнаха двамата първи мъже на републиката. В нарушение на закона вътрешния министър Цветан Цветанов прочете демонстративно в парламента стенограми от подслушани разговори между лекари от малкия град Горна Оряховица, за които не е имало разрешение от съда. По този начин вътрешният министър се подстави над закона, който разрешава данни от специалните разузнавателни средства, каквото е подслушването, да се използват само за целите на наказателния кодекс и националната сигурност. В интервю премиерът Бойко заяви открито, че е мнителен и иска да следи действията на своите министри и затова е нормално да ги подслушват „профилактично”.
В тоталното подслушване са подслушвали и самия ББ! Така абсурдната комедия от грешки се превърна в бумеранг, който удари право в сърцето ББ.
Социолози и политолози като едни верни на партията стражи на демокрацията в стила на „доброто старо време” коментират неспадащата подкрепа на премиера-слънце, развиват теории за това, че има зло, има и по-малкото зло. Мнозина сляпо вярват, че само човек като ББ, с неговото минало на пожарникар, бодигард на Тато, на Царя, съдружник на Пашата, генерал, кмет може да се пребори с мафията и организираната престъпност. Засега обаче правителството предлага само зрелищен пи ар екшън, който се плаща с нашите пари, и цирка тотално подслушване. Няма осъдени за сериозни престъпления министри, депутати, олигарси. В това правителство също има „досиетата Х”, разпъват се чадъри над бизнеса на спонсори и „наши хора”. С парите от бюджета висши ченгета ни подслушват, нарушават гражданските ни права, за да разчистват терен за нечии бизнес интереси.
Да се радваме на по-малкото зло е минимализъм! Ние искаме ясни правила, а не Бащица, който да бди над нас! ББ и ГЕРБ дойдоха на вълната на протестния вот срещу „тройната коалиция”, спечелиха изборите триумфално и потънаха в амнезия за предизборната си програма. Засега промените са само тези, че едни ченгета се подменят с други, „наши хора”.

Няма коментари:

Публикуване на коментар